dilluns, 25 de maig del 2009

Valoració de l'exposició de la Maternitat d'Elna



Com ha anat l'exposició?
La inauguració:
Una associada va presentar l'exposició, donant especial importància a la manera que tenim les dones de veure les coses i de dur-les a terme; una manera de fer que potser es basa en fer calladament petites coses; la Maternitat d'Elna n'és un bon exemple.
A continuació, ens va adreçar la paraula un veí del poble que, precisament, va néixer a la Maternitat d'Elna. Les seves paraules van ser per agrair la tasca de l'Elizabet Eidenbenz, conscient que segurament està viu gràcies a ella, i també la tasca de l'Assumpta Montellà, que ha divulgat la Maternitat d'Elna i la figura de la Sra. Eidenbenz.
Finalment va parlar el 1r tinent d'alcalde, remarcant que l'exposició havia pogut venir a Sort gràcies a la tossuderia de l'associació de dones, i emmarcant la tasca de la maternitat d'Elna dintre del context històric de la guerra i l'exili.
Tot seguit, vam fer un aperitiu preparat per les dones de l'associació, envoltats pels murals de l'exposició.
Vam assistir-hi unes 35 persones.

L'exposició:
Del 5 al 25 d'abril l'han visitada unes 100 persones: veïns de la comarca, grups d'alumnes de l'IES de Sort i turistes.
Voldríem agrair el treball de les dues persones que treballen a l'oficina de turisme, especialment l'ajut del Jordi, que amb tanta amabilitat va dedicar moltes hores en horaris diferents per tal que l'exposició i els actes que l'han acompanyat fossin un èxit.

La conferència de l'Assumpta Montellà:
Va aplegar unes 25 persones.
Una associada va presentar la Sra. Montellà i el Sr. Vicens Mitjana, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, va dir també unes paraules, agraint la presència de la conferenciant i posant de relleu la importància de la seva tasca i de l'exposició.
L'Assumpta va explicar com havia estat el procés seguit per ella mateixa fins arribar a escriure el seu llibre sobre la Maternitat d'Elna, i des de la publicació del llibre fins ara. Segons ella, és una historiadora que ha treballat i treballa amb els testimonis directes de la gent protagonista dels fets i llavors estira el fil fins arribar allà on calgui. Molt bona comunicadora, aconsegueix fer aflorar sentiments dels exiliats en general i de les dones exiliades en especial. També ens va explicar com havia contactac amb l'Elizabet Eidenbenz i com s'havia desenvolupat la seva relació epistolar fins el moment en què la Sra. Eidenbenz va manifestar que volia conèixer-la personalment.
La xerrada va acabar amb un col·loqui. Els assistents vam sortir amb la convicció que acabàvem de tenir una vivència molt especial.

Ens sentim molt satisfetes d'haver pogut realitzar allò que per a nosaltres va arribar a ser com un objectiu al qual hem dedicat temps i esforços. Portar l'exposició a Sort i que l'Assumpta Montellà donés la seva conferència va ser una idea sorgida desprès del nostre viatge a Elna.
Ho hem aconseguit!

(Si cliqueu a la foto podreu veure totes les fotos de l'exposició)

3 comentaris:

Madieta ha dit...

Molt bon article per culminar una gran feina de tothom, felicitats per tot!

teresa ha dit...

Gràcies, gràcies ma!
I també gràcies per deixar un comentari, a vegades penso que el nostre bloc no el llegeix ningú!

Anònim ha dit...

preberite celoten blog, kar dober